vår teknik…

Crazy Horse Läder

Crazy horse är från början en teknik som den amerikanska ursprungsbefolkningen använde sig av för att göra skinnet smidigare. Sadelmakare uppskattade lädret för dess styrka, uthållighet och vackra yta som passar extra bra till läderväskor.

Crazy horse läder har i århundraden använts vid tillverkning av hästsadlar och är inte som det antyder från häst utan ursprungligen från buffel men numera används nötkreatur då skinn från dessa har en högre densitet vilket ger en mer slitstark produkt (Oxläder). Vid tillverkningen av Crazy Horse används endast högsta kvalitet av läder s.k Full-Grain. Crazy Horse är ett s.k Pull-Up läder där det behandlats och bearbetats med olika oljor och fetter. Namnet ”pull-up” kommer sig av att när man sträcker ut det, eller ”drar” (pull), alternativt spänner lädret hårt så skiftar det i färg och karaktär, vilket ger mycket liv och lyster åt lädret. För att få fram Crazy Horse lädrets unika egenskaper och kvalitet behandlas materialet slutligen med ett speciellt vax som stärker fibrerna i lädret vilket gör det ännu tåligare och tar fram dess eftertraktade karaktär (vatten resistent) och klassiska vintage utseende.

Vegetabilisk Garvning

Garvning är en procedur där hudar omvandlas till läder och är en form av konservering som syftar till att göra lädret mjukt och hållbart.

Vid vegetabilisk garvning använder man till skillnad mot exempelvis kromgarvning vegetabiliska garvämnen (koncentrat från växtextrakt) som är skonsama för miljön och innehåller inga allergiframkallande ämnen.

Det vegetabiliska garvämnet som använts i Nicaragua är ett växtextrakt som utvinns från Quebracho-trädet, vilket ger lädret en behaglig rödbrun nyans och gör materialet starkare, mjukare och mer vattenresistent.

Esteli

2 890 kr
En fantastisk portfölj i vårat exklusiva oxläder med livstidskvalitet som bara blir vackrare med åren.

Matagalpa

1 490 kr
Portfölj med bärrem. Portfölj i vaxad canvas och läder.

El Coyol

1 290 kr
Smidig sling bag ryggsäck/frontsäck i vårt slitstarka crazyhorse oxläder.